Nieprzerwanie, od 1846 roku nasze piwo warzone jest tradycyjnie – w otwartych kadziach.

Cieszyn Pilsner z Browaru, nie z fabryki.

Cieszyn Pilsner

Jak Pilsner to tylko z Cieszyna!

Poznaj najlepszego Pilsnera z otwartych kadzi.

1836
1846
1847
1856
1914
1924
1930
1956
1995
2020
2023

1836

Komora Cieszyńska, zarządzająca dobrami arcyksięcia Karola Ludwika Habsburga, postanowiła w latach 40-tych XIX w. przeprowadzić analizę funkcjonowania nowych browarów typu fabrycznego, działających w cesarstwie. Decyzja, po wynikach analizy, była błyskawiczna – budujemy w Cieszynie nowy browar!

1846

Zakończona zostaje ogromna inwestycja i na północnym zboczu cieszyńskiego Wzgórza Zamkowego rozpoczyna działalność nowoczesny Arcyksiążęcy Browar Zamkowy. Nowy browar z racji zaszczytnego sąsiedztwa otrzymał miano zamkowego, a właściciel dał warzelni poważny kredyt zaufania, pozwalając w kontaktach z rynkiem na posługiwanie się określeniem: Browar Arcyksiążęcy.

1847

Opiekę nad nowym browarem sprawował sam arcyksiążę Albrecht Fryderyk Habsburg, który przejął w 1847 r. dobra śląsko-galicyjskie po śmierci ojca. Otrzymanie w „wianie” możliwości posługiwania się herbem jednej z najważniejszych osób w państwie, było wielkim zaszczytem, jednocześnie stawiało przed zarządem Browaru poważne wyzwania.

1856

10 lat po rozpoczęciu działalności Browaru w Cieszynie, powstaje Arcyksiążęcy Browar Żywiec, młodszy brat cieszyńskiego browaru. Piwowarzy cieszyńscy stanowili trzon kadry nowo powstałego żywieckiego browaru, szkoląc tutejszych adeptów sztuki browarniczej na przyszłych piwowarów.

1914

Do wybuchu I Wojny Światowej cieszyńskie piwo zyskuje popularność w Księstwie Cieszyńskim i całej monarchii habsburskiej. Produkcja osiąga poziom 150 tysięcy hektolitrów rocznie. Po zakończeniu wojny Browar z rąk Komory Cieszyńskiej przechodzi w posiadanie skarbu państwa.

1924

Browar zostaje włączony w struktury spółki pod nazwą Zamkowe Zakłady Przemysłowe S.A. w Cieszynie, do której należy również Fabryka Wódek i Likierów w Błogocicach wraz z przyległą jej tłocznią soków owocowych. Browar zatrudniał 120 robotników i 14 urzędników. Posiadał 3 auta ciężarowe, 12 koni, 10 krów oraz przedmiot największej dumy – 7 wagonów kolejowych do przewozu piwa.

1930

Na przełęczy Kubalonka z inicjatywy Browaru powstaje popularny bar „Beczka”.

1956

Browar Cieszyn, wchodzący wówczas w skład Bielskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, zostaje włączony pod zarząd browaru Żywiec. W latach 60-tych następuje intensywna modernizacja zakładu, m.in. zastąpiono maszyny parowe silnikami elektrycznymi.

1995

Po raz pierwszy w historii Browaru produkcja przekracza 200 tys. hektolitrów piwa rocznie.

2020

Browar, w wyniku transakcji sprzedaży udziałów, wychodzi z Grupy Żywiec.

2023

Browar wraz z nastaniem nowego właściciela odzyskuje nazwę Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn. Po latach zawirowań, następuje powrót do korzeni, a wprowadzenie do produkcji piwa marki Cieszyn Pilsner, bezpośrednio odwołuje się do myśli założycielskiej arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Pomimo burzliwej historii, cieszyński Browar pozostaje najdłużej nieprzerwanie działającym tego typu przedsiębiorstwem w kraju.  

Mówi się, że o znakomitej jakości cieszyńskiego piwa zadecydowały trzy podstawowe surowce, powszechnie znane jako „piwowarska trójca”
– woda, jęczmień i chmiel.

Zwiedzanie Browaru

Ciekawi Cię jak wygląda Browar? Odwiedź nas i zwiedź browar z przwodnikiem.

Zwiedzanie Browaru

Ciekawi Cię jak wygląda Browar? Odwiedź nas i zwiedź browar z przwodnikiem.

Jak warzymy

nasze piwo?

Jako spadkobiercy jednego z najstarszych i najbardziej niesamowitych browarów w Polsce czujemy się w pełni odpowiedzialni za historię tego miejsca i za pielęgnowaną tutaj oraz przekazywaną przez stulecia tradycję dotyczącą technik, metod i sposobów tworzenia piwa, a właściwie otrzymywania go z natury.

Dokładamy wszelkich starań, aby ten proces w jak najwierniejszej, żywej jego formie, zachować dla przyszłych pokoleń.

Jak warzymy

nasze piwo?

Jako spadkobiercy jednego z najstarszych i najbardziej niesamowitych browarów w Polsce czujemy się w pełni odpowiedzialni za historię tego miejsca i pielęgnowaną przez stulecia tradycję. Tradycję, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie – technik, metod i sposobów tworzenia piwa, a właściwie otrzymywania go z natury.

Czujemy pełną odpowiedzialność w stosunku do przyszłych pokoleń, aby zachować dla nich ten proces jak najwierniej, w jego żywej formie.

Czy masz ukończone 18 lat?

Czy masz ukończone

18 lat?